YEMEKLERİ

                                          SİLİFKE YÖRESEL                                                   YEMEKLERİ 
BATIRIK

Batırıkbulgur ile yapılan bir çeşit sulu salatadır. İçindeki domatessalatalık ve bulgurdan ötürü kısırı andırır. İç Anadolu bölgesinin güneyi ve Akdeniz bölgesinde Toros dağlarınayakın bölgelerde,Karaman,BozkırErmenek ile Mersin'in ilçeleri TarsusErdemliMutAydıncıkAnamurBozyazıSilifke ve Gülnar'da yapılır. Yapılışı bölgelere göre küçük farklılıklar gösterse de, genelde ince bulgur (düğürcük, düğü veya simit), tahindomates çeşitli baharatlarla karıştırılır ve yoğrulur.
ARABAŞI
arabaşı çorbası ile ilgili görsel sonucu
Çorbanın özelliği ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur yutularak yenmesidir. Sanıldığı gibi Arap'larla ilgili bir yemek değildir. Öğün arasında yenildiğinden "Ara aşı" denilmiş ve bu isim zamanla değişerek "Arabaşı" halini almıştır. Çorbası ile hamuru birbirinden ayrılamaz bir yemek olan arabaşı çoğu yörede bir ritüeldir.
Yalnızca un, su ve biraz da tuz eklenerek pişirilen hamur, ilk örnekleri keklik etiyle, sonraki örnekleri horoz etiyle yapılan bu çorbayla yutularak tüketilmektedir. Eskiden çorbası aynı tastan ortak olarak içilirdi ve çorbaya hamuru ilk defa düşüren kişinin evinde bir sonraki Arabaşı yapılırdı.Arabaşı, yaygın olarak İç Anadolu Bölgesi'inde görülür. Türkiye'de NevşehirAnkaraAntalyaBurdur,Denizli,Muğla,Niğde SivasKonyaAksarayAfyonkarahisarMersin,EskişehirKaramanKütahyaÇankırıKırıkkaleKırşehirYozgatIsparta ve Kayseri'nin Türkmen ağırlıklı ilçelerinde bilinir.
KEŞKEK
SİLİFKE KEŞKEK ile ilgili görsel sonucu
Batı AnadoluTrakyaDoğu AnadoluKaradeniz ve Orta Anadolu yemeği olan keşkek, genellikle düğün ve bayramlarda yapılan, Anadolu'da yörelere göre farklılıklar göstermekle birlikte temel olarak yarma buğday ve etten oluşan geleneksel bir yemektir.
Keşkek yemeği özellikle Merzifon , SivasManisaÇanakkaleEdirneKeşanBalıkesirKandıraSinopTokatMuş, Samsun, Bafra,Ordu, ÇankırıDenizliİzmirUşakAydın,MuğlaAfyonkarahisarAmasya, Çorum ,YozgatSilifkeKarabükAğrı ve Antalya gibi şehirlerde bilinir ve tüketilir. Ağrı'da Hellise adiyla da bilinir. Anadolu' da keşkek daha çok düğün yemeği olarak bilinir.
ÇÖKELEKLİ SAÇ BÖREĞİ
ÇÖKELEKLİ SAÇ BÖREĞİ ile ilgili görsel sonucu
YÜZÜK ÇORBASI
SİLİFKE YEMEKLERİ ile ilgili görsel sonucu
YAHNİ
SİLİFKE YOĞURDU
SİLİFKE YOĞURDU ile ilgili görsel sonucu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder